Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

P E R I S T I L


crtež Peristila iz 17. stoljeća

1802. godina

Od 1873. počinje se ostvarivati plan odstranjenja raznih objekata, koji su dotad okruživali katedralu. Tako je 1880. srušena stara crkvica sv. Mate ja iz VIIL stoljeća, koja se nalazila uz južni dio periptera Dioklecijanova Mauzoleja (tj. katedrale), a iste godine je odstranjena i kavanica »Al Tempio« (»Caffe Solitro«), koja se 1805. bila ugnijezdila među stupove istočnog arhikolonata Peristila. 1903. su pak srušene dvije kućice, koje su se stoljećima nalazile unutar Vestibula Palače (u »Rotondi«).

 

1920 . je godina -Peristil ima viši nivo nego je to danas.Oko 1950. nivo Peristila je spušten na nivo kako je bija kad je sagrađen.Radi usporedbe kako je to bilo prije 1950 i posli uzmite za orjentir skale kojih nema na  slici poviše dok su se iste pojavile na ovoj slici ispod.

oko 1950. godine


1929. Postavljen je ispred Protirona na Peristilu Meštrovićev spomenik Grguru Ninskome. Postavljanju je prethodila bučna polemika, za ovo rješenje i protiv njega.

Bombe koje su padala po gradu u 2. svjetskom ratu pogodile su i dio kod Peristila.Tako je nastradala kuća di se sad nalazi Banka . Na slici koja slijedi vidi se lipo izgled te kuće prije bombardiranja.Govorimo o kući koja je smištena skroz livo na slici.

evo još jedan stari pogled na isti motiv

srušena kuća

ruševine na Peristilu nakon bombardiranja

proslava 10.travnja NDH  na srušenom Peristilu

uklonjene ruševine

slika iz 1960. vidi se desno nicanje nove kuće

sa novoizgrađenon kućon taj dil Peristila poprimija je sasvim drugi izgled

NAKON OBNOVE 2012

 

slike preuzete sa interneta

 

 


Baner

GRAD SPLIT

Baner