Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BOGORODICA

Baner

SPLIT - KOTARI

ISTOČNA I ZAPADNA OBALA STAROG SPLITA

Dil istočne obale staroga Splita vec smo opisali slikama i pokojon besidon u čkanku o Lazaretima.A sad evo mali nastavak opisa te strane grada.Pa će mo se evo za početak zadržat na Mletačkoj obali / Strrosmayerovon obali kod Lučke kašetanije.

1872 - 87. traje gradnja lukobrana (»đige«), dugog 477 m, s istočne strane na ulasku u gradsku luku. Oko 1885. podignuta je kod početka lukobrana prva velika kuća Katalinić, u kojoj se nalazilo i skladište vina, a projektirao ju je Emilij Vecchietti. 1892. gradi se nedaleko nje, a bliže gradu, druga kuća Katalinić, stambena trokatnica. Obje zgrade bile su dugo osamljene na ovom kraju luke.

kuće Katalinić koje su nažalost srušene u II svjetskom ratu

"Radi se o dvije velike kuće u istočnom dijelu luke splitste obitelji Katalinić,koja se obogatila trgovinom vinom.Sagrađene su 1885 i 1892 ,a srušene u bombardiranju 1944.Na pošumljenom brežuljku ,na položaju nekadašnje utvrde Bačvice,bila je vila iste obitelji s bujnim parkom,po kojoj se taj položaj među spližanima i zvao "Katalinića brig "- citat iz Kečkemetove " Prošlost Splita"

istočna obala 1910.

Do kuća Katalinić ,u stvari nasuprot mula sv.Petra nalazila se među tadašnjim Splićanima popularna  " Kavana na obali " ili "Caffe al porto "

Gatu sv. Petra , koji je 1890 - 93. građen blizu nekadašnjeg drvenog pristaništa. Novi gat je bio 135 m dug i 20 m širok, a 1906 - 1909. proširen je za 7 m, a produbljen za daljnjih 25 m. t

Materijalom iz iskopa usjeka pruge nasipana je "nova obala ".Do ovog nasipanja more je prodirale sve do  Lučca, gdje se ranije nalazilo malo »Brodogradilište — Buj«

Lučac prije 1980-interesantno je kako je more dopiralo ispod samih kuća,sad te iste kuće ovako izgledaju

pogled s mora na Lučac i tvrđavu GRIPE

Nikako nesmimo priskočit da je na Istočnom dilu obale 1921bija prvi GUSAROV  dom

istočna obala oko 1930

Na dnu lukobrana nalazilo se brodogradilište Ivanko (Jug ) koje je izgorilo 1926.godine

Početak ZAPADNE OBALE obradili smo u opisu Solurata te evo mali nastavak slikovnog opisa zapadnog dila obale starog Splita.

ZAPADNA OBALA

grafika koja prikazuje fontanu i vilu na zapadnon obali - šteta šta se sve ovo izgubilo

zapadna obala nekad

1870. otpočela je radom »Prva dalmatinska tvornica cementa - Gilardi-Bettiza«, koja je eksploatacijom tupine za više od pola stoljeća ostavila u jugoistočnim obroncima Marjana svoje tupino-lome (t. zv. »kave«). Dugo su se u gabaritu Zapadne obale isticala njena tri golema dimnjaka.

zapadna obala 1933

1877 .godine dovršena je prva splitska klaonica, na Zapadnoj obali, na mjestu kasnijeg hotela »Ambasador«. Služila je svojoj svrsi do 1899.

 

1893. je na Zapadnoj obali, blizu postojeće Tvornice cementa, proradila »Mehanička radionica i topionica — Savo«. Tu se nalazila i Tvornica sapuna, te je postojala opasnost, da se daljnjom izgradnjom sličnih postrojenja, ova tada bliska periferija grada pretvori u industrijsku zonu. (Tvornica sapuna je izgorjela 1907).


Pogled na  gradsko kupalište »Polo« s drvenim kabinama na sojenicama u moru, u samoj graskoj luci, malo zapadnije od Matejuške. 1922. sproveden je u more jedan kanal, na samih 20 m od ovoga kupališta, te je ono ljeti 1927- bilo zatvoreno zbog higijenskih razloga.

a di je sad ovako lipi drvored na zapadnoj obali

1938 - 40. građena je na završetku Zapadne obale kamena peterokatnica nove Banske palače . Kao baza za izvedbu poslužio je idejni projekat zagrebačkih inženjera arhitekture Despota, Vrbanića i Turine, koji je bio otkupljen na tada raspisanom natječaju.Uz ostale izmjene zgrada je izvedena u masivnom kamenom ziđu, umjesto da bude obložena kamenim pločama, kako su to projektanti predviđali. Također je kasnije otpala izgradnja južne niže zgrade Banskoga vijeća. Ova manja reprezentativna zgrada trebala,je da golemu glavnu zgradu što više približi okolini u pogledu mjerila.

Banovina prije II svjetskog rata

SUSTIPAN NEKAD

 

Sustipan 1919.godine

1928.godina

groblje na Sustipanu 1925.godine

Zvončac 1860

Zvončac 1860

 

slike preuzete sa interneta

Baner

GRAD SPLIT

Baner